Fedtsugning og højt BMI

Fedtsugning bruges til at fjerne fedtdepoter, som man ikke kan komme af med ved almindelig kost og motion. Fedtsugning egner sig derimod ikke som en kur mod overvægt. Man kan fedtsuge stort set alle steder på kroppen.

Generelt om behandlingen

Fedtsugning er en procedure, som kan hjælpe patienten med at forme sin krop ved at fjerne uønsket fedt fra specifikke områder på kroppen.
Det er vigtigt at påpege, at fedtsugning på ingen måder er/kan være en erstatning for sund kost og motion, men den er derimod en metode til at fjerne fedtdepoter, der ikke forsvinder ved traditionelle vægttabs-metoder, så som sund kost og motion. Ofte vil det være fedtdepoter, der er hormonelt eller genetisk betingede.

Appelsinhud (cellulitis) og blodsprængninger forsvinder ikke ved en fedtsugning.
I dag findes der en del forskellige teknikker til fedtsugning, hvilket man bør være opmærksom på.

Egnethed

De bedste kandidater til en fedtsugning er både mænd og kvinder over 18 år, som er sunde og ligger inde for normalvægts-området, og som har aflejringer af fedt.

Da huden skal kunne trække sig sammen efter fedtsugningen, skal den helst være så elastisk som muligt. Da huden bliver slappere med alderen, vil ung alder være en fordel.
Desuden er de bedste kandidater til fedtsugning patienter, der er tæt på deres normale vægt. I mellemtiden anses fede mennesker (hvis BMI er høj) for at være dårlige kandidater til denne procedure, fordi resultaterne normalt ikke er ret tilfredsstillende og komplikationsrisikoen er højere.

Læs mere om dette nedenfor i afsnittet "fedtsugning og højt BMI".

Proceduren

Fedtsugning foregår ved, at en steril kanyle, der er tilsluttet et sugende vakuum-apparat, føres ind under huden. Kirurgen suger derved fedtdepoterne ud af kroppen.
Inden fedtsugningen sprøjter maskinen normalt lokalbedøvelse og adrenalin ind i kroppen, i en mængde, der passer til den mængde fedt, der bliver fjernet.

Tiden det tager at udføre fedtsugningen varierer meget. Det afhænger af hvilket område, størrelsen på området der skal behandles, mængden af fedt der skal fjernes, samt hvilken slags bedøvelse og fedtsugningsteknik der bruges.


Der findes en del forskellige metoder til fedtsugning. Fælles for dem alle er, at man fjerner lokaliseret fedt fra et eller flere områder på kroppen for at omforme denne og skabe proportion og harmoni. Gennem et lille snit indsættes en smal kanyle, som bruges til at "støvsuge" fedtlaget, der ligger dybt under huden. Kanylen skubbes frem og tilbage igennem fedtlaget for at frigøre fedtcellerne og suge dem ud. Dette sker ved hjælp af en vakuumpumpe. Med fedtet kommer der også en del væske ud, og det er afgørende, at den væske, der tabes under fedtsugningen, bliver erstattet. Der findes forskellige former for udstyr til fedtsugning. Visse apparater anvender ultralyd til at løsne fedtet, mens andet løsner fedtet ved hjælp af små vibrationer i kanylen.

Teknikker
Der findes forskellige teknikker til fedtsugning - og klinikker angiver normalt ikke selv, hvilken metode de anvender. Spørg derfor den enkelte kirurg, hvis du vil vide mere om teknikken.

Bedøvelse
En fedtsugning foregår ambulant eller under kortvarig indlæggelse og enten i lokal- eller fuld bedøvelse alt efter lokalisation, omfang og teknik.

Bi-virkninger
Midlertidige hævelser, blodudtrædninger (blå mærker), ømhed, følelsesløshed og brændende fornemmelse på huden.

Risiko for komplikationer

En fedtsugning indebærer risiko for:
  • Infektion og blødninger.
  • Dårligt kosmetisk resultat - ujævn eller asymmetrisk overflade.
  • Pigmentforandringer.
  • Friktions-forbrændinger eller andre skader på hud eller nerver.
  • Perforerings-skader på organerne
  • For meget væsketab, som kan betyde at patienten går i kredsløbschok.
Heling og bedring
Arbejde kan genoptages efter ½ til 2 uger efter en fedtsugning. Anstrengende aktiviteter og sport kan normalt påbegyndes efter 3-4 uger. Der går 1 måned til et halvt år før hævelserne har lagt sig helt og til blodudtrædningerne er forsvundet.

Behandlingens varighed
Ved fedtsugning fjernes selve fedtcellerne. Derfor vil de fjernede fedtdepoter ikke opstå igen. Hvis man efterfølgende tager på, vil fedtet blive fordelt over hele kroppen.

Fedtsugning og højt BMI

Hvad er BMI?
Body mass index (tidligere kaldet Quetelet Indeks) blev udviklet af den belgiske astronom, matematiker, sociolog og statistiker Lambert Adolphe Jacques Quetelet for omkring 200 år siden.

For at udregne dit BMI, skal du dividere din vægt i kilo med din højde i meter i anden, eller du kan bruge en online regnemaskine til BMI.

Det normale interval for BMI varierer fra 18,50 til 24,99.

Dette indeks viser risikoen for visse sygdomme og anvendes til evaluering af patienter før kirurgiske indgreb (for eksempel fedtsugning).
Men der er et hul i beregningen af BMI for en person, der har meget muskelmasse. Selv om en sådan person er overvægtig, består kropsmassen mest af magre muskler og ikke fedt.
I dette tilfælde viser en BMI på 25 eller højere ikke overvægt eller fedme.


Realistiske forventninger til fedtsugning

Som tidligere nævnt er fedtsugning ikke den bedste løsning for folk med højt BMI.
Ifølge de almindelige retningslinjer for fedtsugning, bør en sikker mængde af fedt, der fjernes under fedtsugning, ikke overstige 5.000 ml i en enkelt procedure. 5.000 ml fedt svarer til 5 kg. Så hvis din BMI er høj, og du for eksempel har 20 kg overvægt, vil tabet af denne mængde fedt sandsynligvis dårligt nok kunne mærkes, og du vil ikke være tilfreds med resultatet.
Desuden anses overvægtige mennesker for at være dårlige kandidater til fedtsugning, fordi andre sygdomme ledsager deres høje BMI, for eksempel diabetes, højt blodtryk, h jertesygdomme og højere risiko for slagtilfælde, hvilket gør alle operationer - herunder fedtsugning - mere risikabel og kompliceret.

Hvor store mængder kan man suge?

En fjernelse af mere end 5.000 ml af den samlede væske betragtes som fedtsugning i store mængder. Disse væsker omfatter fedt, væskeopløsning (en blanding af saltvand, adrenalin og lokalbedøvelse) og blod.

Proceduren for fedtsugning i store mængder er mere kompliceret og fysiologisk anerledes end konventionel fedtsugning. Desuden skal man, for at være en egnet kandidat til denne slags fedtsugning, være en person, der godt nok har for meget fedt, men som er generelt sund.

Forholdet mellem risiko og gavn for fedtsugning i store mængder er diskutabelt. Man kan som tommelfingerregel sige, at jo mere fedt der suges, jo større er risikoen for komplikationer.
De vigtigste komplikationer er for det meste relateret til ændringer i væskebalancen eller beskadigelse af cirkulation og omfatter nekrose af huden eller underliggende væv, svære blødninger, lunge emboli, dyb venetrombose, hypovolæmisk chok, uplanlagt blodtransfusion, fedt embolus og død.

Der er også mindre komplikationer, der omfatter uregelmæssigheder i konturen, seromas, kompliceret sårheling ledsaget af langvarig hævelse og ardannelse og ændringer i følelsen af det opererede område. Derudover er det almindeligt at have problemer med hudens elasticitet efter fjernelsen af store mængder fedt.

Hvilke alternativer har du?

Hvis du overvejer at tabe dig ved hjælp af kirurgi, bør du vælge fedmekirurgi.

Dette er vægttabskirurgi, der omfatter forskellige procedurer såsom gastric bypass, gastric sleeve, gastrisk bånd og gastrisk ballon. Rådfør dig med din læge for at vælge den bedste løsning for dig.Læs flere detaljer, og få pris på Gastic Bypass her.


Læs flere detaljer, og få pris på Gastic Sleeve her.


"Jeg har selv fået en Gastic Bypass" - Læs om Rikkes operation her.

Før og efter