Gastrisk sleeve operation

En gastrisk sleeve operation er en type restriktiv kirurgi, der påvirker mavetarmkanalens integritet, i det man ændrer dens struktur for at forårsage vægttab. Hovedmålet med operationen er at gøre maven mindre og derved begrænse fødeindtag.

En gastrisk sleeve operation er en kirurgisk procedure, der foretages inden i patientens bughule.
Der er to forskellige måder at åbne bughulen på.
Den første og mest almindelige er den minimalt invasive laparoskopiske teknik – der lave flere små indsnit til at indsætte instrumenter og et kamera til at vejlede indgrebet.
Den anden måde at gå ind i bughulen på er åben kirurgi – maven tilgås gennem det lodrette indsnit i patientens abdominale væg.

Under proceduren fjernes omkring 80% af maven*, hvilket efterlader et snævert ”ærme”-lignende rør, som giver indgrebet dets navn.
Kirurgiske hæfteklammer eller sting bruges til at lukke mavens løse ender. Indgrebet reducerer permanent mavens størrelse og reducerer fødeindtaget uden at omarrangere de andre dele af fordøjelsessystemet, så tarmsystemet forbliver urørt.

Efter operationen vil maven kunne indeholde omkring 150 ml mad sammenlignet med 500 ml eller mere før indgrebet foretages. Denne reduktion giver et par forskellige mekanismer til at reducere et menneskes vægt.
Først og fremmest mindskes den mængde mad, der kan spises på en gang, mavevæggene strækkes hurtigere, og dette fremskynder følelsen af at være mæt.
For det andet påvirkes sulten direkte på grund af det reducerede område i maven, der producerer („sulthormonet“), et stof, der aktiverer appetitcentret i hjernen og spiller en rolle i, hvordan man føler og lindrer sult. Disse to mekanismer bidrager til vægttab.

Hvem er kandidater til en gastric sleeve operation?

Der er visse krav, patienten skal opfylde, før operationen.
Patienten er egnet til at undergå fedmekirurgi, når dennes anstrengelser for at tabe sig med hjælp af diæter og motion har fejlet og patientens body mass index (BMI) er 40 eller derover.

Dog kan man overveje denne operation, hvis BMI er 35 eller højere, og der er et livstruende eller invaliderende problem forbundet med den ekstra vægt, såsom type 2-diabetes, søvnapnø eller for højt blodtryk.
Desuden er der visse kontraindikationer for denne procedure, herunder komorbiditet, der betydeligt forkorter ens forventede levealder og sandsynligvis ikke vil blive bedre med vægttab, for eksempel fremskreden kræft og alvorlig kardiopulmonal sygdom, nyresvigt i terminalfasen eller leversygdom.

Desuden er det meget vigtigt for patienten at forstå principperne bag indgrebet og dets natur og at gennemgå hensigtsmæssig postoperativ rehabilitation og ændre livsstil i overensstemmelse hermed. Manglende overholdelse af disse betingelser kan betragtes som en kontraindikation for proceduren.

Resultat af gastrisk sleeve kirurgi

Efter en gastrisk sleeve operation taber de fleste mennesker 60-65% af deres overskydende vægt*.

Niveauet af succes afhænger af, hvor konsekvent patienten optager hensigtsmæssige postoperative motions- og spisevaner.

Som med ethvert indgreb kan potentielle risici og komplikationer indfinde sig. Den samlede andel af komplikationer er – ligesom andelen af dødelige udfald – lav i sammenligning med andre fedmekirurgiske indgreb.
De mest almindelige komplikationer forbundet med operationen er betændelse af snittet eller hæfteklammerne, lækager fra maven ind i bughulen, der resulterer i betændelse og blødning.

Skønt det er sjældent og midlertidigt kan gastrointestinale forstyrrelser, såsom aversion mod mad, kvalme, opkastning og reflux.
Desuden vil visse mineraler og vitaminer muligvis ikke blive optaget ordentligt på grund af mavens størrelse.
Kort sagt er der fordele ved indgrebet, såvel som nogle sjældne ulemper.

Hvad kan du forvente efter operationen

Gastrisk sleeve operation er en fedmeoperation, hvor omkring 60% til 80% af din mave fjernes. Din mave vil ligne et rør eller et ærme efter denne operation.
Målet med gastrisk sleeve kirurgi er at reducere mavens kapacitet for at få dig til at føle dig mæt efter indtagelsen af små mængder mad. Som resultat vil du reducere dit kalorieindtag og begynde at tabe dig i vægt.

 • Tilstand lige efter operation
  Umiddelbart efter operationen vil du vågne i på en hospitalsstue og have 5 til 6 små overdækkede indsnit på maveområdet.
  Det er helt normalt at have et vist ubehag, kvalme eller smerte efter sådanne procedurer. Smertestillende medicin vil blive administreret via intravenøst kateter, når det er nødvendigt.
  Normalt er det nødvendigt at blive på hospitalet i 2-3 dage efter gastrisk sleeve operation.
  Det tager generelt omkring 2 uger at blive rask efter en gastrisk sleeve procedure, men det kommer an på hvilken type arbejde, du har. Dette betyder, at du efter denne periode vil kunne vende tilbage til dine sædvanlige gøremål. Dog bør du ikke løfte tumge genstande før 4- 6 uger efter operationen.

 • Spisevner, fødevarer og kosttilskud
  Du vil blive nødt til at ændre spisevaner og overholde en særlig diætplan.
  Det er nødvendigt at "lære at spise igen” efter gastrisk sleeve operation for at lade din mave hele ordentligt og for at forebygge komplikationer (f. eks strækning af din nydannede mave).
  Fast føde skal introduceres langsomt og forsigtigt for at lade din krop tilpasse sig din maves nye anatomi. Desuden er det nødvendigt at begrænse mad og endda drikkevarer lige efter operationen. Drikkevarer som milkshakes og sodavand skal erstattes af almindeligt vand, fortyndet juice, te og kaffe.
  Du vil højst sandsynligt blive sat på en udelukkende flydende kostplan i den første uge eller to efter operationen. Det næste skridt er pureret kost, hvilket varer omkring en eller to uger. Herefter vil du være i stand til at prøve fast føde.
  Det er yderst vigtigt, at du spiser meget små portioner og omkring 5 gange om dagen.
  Problemer med absorption af næringsstoffer er ikke så relevante efter gastrisk sleeve operation, sammenlignet med visse andre bariatriske operationer (for eksempel gastrisk bypass). Dog anbefales vitamin-og mineraltilskud efter denne procedure med henblik på at give din krop de nødvendige mængder af disse gode ting.

 • Vægttab
  Ifølge forskellige oplysninger, opnår folk et tab på cirka 50 til 60% overskydende kropsvægt tab 1 år efter gastrisk sleevekirurgi. En langsigtet rapport fra belgiske bariatriske kirurger afslører meget lignende resultater hos patienter efter 6 år og derover. Men det er vigtigt at indse, at processen med at tabe sig efter gastrisk sleeve operation er gradvis og kræver en indsats. Den foreskrevne diætplan er en af de afgørende faktorer i hele vægttabsprocessen. Desuden er fysisk aktivitet også meget vigtigt. Du bør begynde at træne, så snart du ingen smerte føler. En 30 minutters gåtur om dagen inden for de første fire uger efter din operation ville være en god start.

 • Graviditet efter gastrisk sleeve operation
  Mere end halvdelen af overvægtige kvinder, der tyer til gastrisk sleeve kirurgi er i den reproduktive alder. Vægttab før en graviditet kan forbedre sundheden for både mor og barn. Overvægt under graviditet er forbundet med forskellige lidelser, herunder trombose, infektion, højt blodtryk, særlige former for diabetes (svangerskabsdiabetes), barselsproblemer og meget andet. Læger fra Sydkorea har gennemført en undersøgelse om kvinder, der blev gravide efter gastrisk sleeve kirurgi. Der blev ikke registreret nogen tilfælde af forhøjet blodtryk, diabetes eller alvorlige fosterskader. Således anses gastrisk sleeve operationen for at være en helt sikker procedure for overvægtige kvinder, der planlægger at blive gravide i fremtiden.


 • Hvad man skal være opmærksom på efter gastrisk sleeve operation.
  En af de mulige bivirkninger, der kan følge gastrisk sleeve kirurgi er gastroøsofageal reflukssygdom (GERD). Dette er en kronisk lidelse, hvor mavesyre flyder tilbage i spiserøret. Syren skader spiserørets indre væg, hvilket resulterer i sådanne symptomer som halsbrand, brystsmerter, tør hoste, fornemmelse af en klump i halsen (globus pharyngeus) og andre. Det menes, at fysiologiske og anatomiske ændringer i maven på grund af gastrisk sleeve kan fremkalde udviklingen af GERD. Nogle undersøgelser viser, at GERD kan udvikle sig mellem det 3. og 6. postoperative år. Den vigtigste faktor for, om GERD vil udvikle sig eller ikke, er formen på den nydannede mave.

  Den anden risiko er at strække din nye gastriske mavesæk. Overspisning, masser af mellemmåltider, store portioner og andre dårlige vaner overbelaster din mave og strækker dens vægge. For at forhindre din nye mave i at strække sig, skal du spise meget langsomt, tygge grundigt, undgå at drikke under måltiderne og nyde din mad i små portioner. Men for at opnå et bestemt mål er det ikke nok kun at have en operation. Det er derfor meget vigtigt, før og efter den kirurgiske behandling, at patienter uddannes og informeres udførligt om operationen, komplikationer, prognoser og resultater.
  Typisk gennemgår de også rådgivning med diætister og kirurger, så de får kendskab til psykosociale problemer og de nødvendige præ-kirurgiske og post-kirurgiske adfærdsændringer.

 • Diæt.
  Den vigtigste og ofte sværeste ændring i livsstil for patienterne er diæt.
  Den nye gastrointestinale anatomi skabt af kirurger er designet til at rumme små mængder mad. Derfor er patienten nødt til at ændre deres portionsstørrelser. Tilmed kræver den nye mave-tarmkanal nogle ændringer i fordøjelse og næringsoptagelse. Måltiderne efter operationen bør derfor være rige på protein, fibre, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer. Regelmæssig overvågning af indtag af jern og B12 vitamin samt regelmæssige blodprøver anbefales.

  Ud over anbefalinger om kostændringer, skal motion blive en rutinemæssig del af patienternes liv efter operationen. Det hjælper med at reducere vægten og risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde, type 2 diabetes, forhøjet blodtryk og tyktarmskræft, som normalt opstår sammen med fedme. Hertil kommer, at muskler og led efter langvarig fedme kan være beskadigede.

  Dette er grunden til, fysioterapeuter bør instruere, overvåge og uddanne patienterne om vigtigheden af motion, herunder type, frekvens og intensitet af aktivitet for kondition, muskelstyrke og udholdenhed.
 • Priser

  Gastric Sleeve

  Med i prisen hører:

  • Forundersøgelse
  • Narkose/bedøvelse
  • Alle laboratorietest og blodprøver
  • Medicin
  • 3 nætter på klinik inkl. fuld forplejning
  • Efterkontrol inden hjemrejse  Pris 46.500 DKK


  Før og efter